Efficient Netwerken

Netwerkevents: do’s and don’ts

Netwerkevents zijn ideaal om inspiratie op te doen, kennis te vergroten en waardevolle connecties op te bouwen. Een geslaagd netwerkevent kan je carrière een ware boost geven en leiden tot tastbare resultaten. Ben je al een keer naar een netwerk event geweest, maar voelde het aan als een verspilling van je tijd? Lees dan dit artikel met praktische tips om zo efficiënt mogelijk te netwerken.

Doelgericht

Om het maximale uit een event te halen is het van belang om jezelf af te vragen waarom je gaat. Er zijn wekelijks diverse netwerkevents gericht op professionals. Het hebben van een doel zorgt ervoor dat je kunt filteren welke netwerkevents relevant zijn voor jou. Houd je doel voor ogen gedurende het event en de volgende tips.

Wil je geïnspireerd worden en nieuwe kennis opdoen?

Neem pen en papier mee, zodat je de waardevolle tips kunt noteren. Daarnaast geeft het de spreker het signaal dat je extra gemotiveerd bent. Hierdoor is een spreker bereid om wat extra adviezen te geven aan jou.

Ben je op zoek naar nieuwe leads voor je onderneming?

Vergeet niet om visitekaartjes en een aantal informatie brochures mee te nemen. Na een goed gesprek kun je ze wat meegeven, waardoor ze eerder geneigd zijn om contact met je op te nemen.

Kennis maken met mensen met dezelfde interesses?

Ga niet aan de randen van de groep zitten, maar zorg ervoor dat je in het midden blijft. Hierdoor kun je contact maken met iedereen om jou heen en zul je sneller iemand tegenkomen die dezelfde interesses heeft. Zet je telefoon uit, want dat geeft het signaal aan anderen dat je het event niet interessant vind.

Durf aanwezig te zijn

Je hebt nu helder welke events aansluiten bij jouw doelen. De volgende stap is om daadwerkelijk te gaan en een onvergetelijke indruk achter te laten. Wees daarbij voorbereid op de volgende situaties.

Samen naar het event, maar je partner haakt af.

Door geen doelen te hebben voor een event wordt het makkelijk om af te haken, vooral als je rekende op het gezelschap van een bekende. Door duidelijke doelen te stellen durf je ook alleen naar het event te gaan. Sterker nog, door alleen te gaan voorkom je de volgende situatie.

Op het event praten met je partner

Wij van Salue gaan regelmatig samen naar netwerkevents. We hebben echter als vuistregel dat we niet al te lang bij elkaar blijven staan. Hierdoor dwingen we onszelf om kennis te maken met de anderen van het event en kunnen we meer netwerken.

Maak er een wedstrijdje van om zoveel mogelijk mensen te spreken en beloon degene die het beste heeft gepresteerd.

Geen geslaagde dag

Het is een veelgemaakte fout om passief te zijn op een netwerkevent. Een succesvolle dag wordt namelijk niet alleen door organisatie gerealiseerd, jijzelf hebt ook enorme invloed op de dag.

Probeer actief mee te doen en geef aan tijdens de pauzes dat je andere verwachtingen had. Een goede spreker of organisator kan deze feedback gebruiken om het vervolg van de dag op een andere manier in te vullen.

Evalueer

Na afloop van het event kun je de tastbare resultaten meten. Schrijf op wat je hebt overgehouden aan het event en wat je kunt verbeteren.
Een opzet van de evaluatie kan onder andere de volgende punten bevatten:

Verwachtingen

Dit kan bijvoorbeeld door de organisator te bellen en bevestigd te krijgen dat de belangrijkste punten voor jou daadwerkelijk plaats zullen vinden op de avond. Een andere mogelijkheid is om ervaringen te lezen van anderen die naar een eerder netwerkevent zijn geweest.

Meten is weten

Hoeveel personen heb je gesproken en hoeveel connecties heb je gemaakt? Heb je waardevolle inzichten aan het event overgehouden? Dit is een objectieve manier om te bekijken of dit type evenement wel nuttig is voor jou. Door het op te schrijven kun je op een later tijdstip inzien of een aankomend event nuttig zal zijn of niet.

Verbeterpunten

Hier kun je bijvoorbeeld noteren of je wel voldoende voorbereid was, goed gekleed was voor het event en actief meedeed met de groep.
Zelfs op een geslaagde avond kunnen verbeterpunten gevonden worden, dus probeer hier zo kritisch mogelijk te zijn.

Coaching

Door te evalueren kun je verbeterpunten voor jezelf signaleren. Het helpt echter om een extern persoon met een frisse blik kritisch mee te laten kijken. Wij van Salue hebben veel ervaring met netwerkevents en kijken graag met je mee hoe je het aanpakt.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Spread the love